ljuspriset liten logga

Anmälan är nu öppen för Svenska Ljuspriset – välkommen att tävla om årets bästa ljusprojekt!

Har du varit med i ett eller flera intressanta ljusprojekt som färdigställdes under 2019? Då hoppas vi att du anmäler det till Svenska Ljuspriset!

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter.

Det är nu dags att lämna in tävlingsbidrag – deadline: 3 februari 2020

Tävlingsreglerna hittar du här.

Välkommen att tävla!


Ekonomikum vinner Svenska Ljuspriset!

Ekonomikum läsesal vid Uppsala Universitet vinner årets tävlingsomgång av Svenska Ljuspriset. Projektgruppen, med Jonas Kjellander från Sweco Architects i spetsen, tog emot det prestigefyllda priset vid en prisceremoni på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

Det är för andra gången som den ansvariga ljusdesignern och arkitekten Jonas Kjellander från Sweco Architects i Örebro tar emot detta prestigefyllda pris, som delas ut för 27:e året i följd. Han vann tävlingen första gången år 2010, då med sitt projekt med Matildelunds förskola i Kumla. Att Jonas Kjellander brinner för barnens arbetsmiljö går inte att ta miste på men varifrån kommer intresset? Läs mer om vinnarprojektet Ekonomikum här >>