ljuspriset liten logga

Ekonomikum Uppsala Universitet vinner Svenska Ljuspriset 2019

Ekonomikum läsesal vid Uppsala Universitet vinner årets tävlingsomgång av Svenska Ljuspriset. Projektgruppen, med Jonas Kjellander från Sweco Architects i spetsen, tog emot det prestigefyllda priset vid en prisceremoni på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

Ekonomikum vinner Svenska Ljuspriset i hård konkurrens med två andra projekt som tagit sig till finalen, Det japanska badet på Yasuragi i Nacka och Pumpstation P42 ”Havsstrand” i Luleå. Båda de övriga projekten uppmärksammades med ett hedersomnämnande vid prisutdelningen på Berns.

Läs mer om årets pristagare här >>

***

Fakta om Svenska Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus använts på föredömligt sätt för att förstärka anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi.

Tävlingen har en lång tradition och arrangeras nu för 26:e året i rad. i årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda i Sverige under 2017.

För mera information, kontakta Mervi Rokka, mervi.rokka@belysningsbranschen.se,
telefon: 070 211 45 41


Restaurant Frantzén vinner Svenska ljuspriset 2018

Projektet prisas för sin ljussättning som lyfter totalupplevelsen och förstärker den kulinariska resan med kreativa ljusupplevelser genom hela byggnaden. Inför en nyöppning ville man skapa en miljö som var helt unik. Maten hade Frantzén redan, med sina två stjärnor i Guide Michelin. Nu ville man skapa en upplevelse i övrigt, med mystik, nyfikenhet och förväntan.

MEDVERKANDE

Beställare: Restaurant Frantzén
Ljusdesigner: Black ­ljusdesign; Sofie Bamberg och Anna Ekberg
Styrsystem och ­programmering: Control Dept.
Inredningsarkitekt: ­Joyn Studio
Elkonsult: Exengo
Armaturleverantör: XAL, Rebel Light, Ateljé lyktan, iGuzzini och Modular


Humana äldreboende i gävle vinner svenska ljuspriset 2017

Resultatet i Gävle är så lyckat att belysningskonceptet nu utvecklas och kommer att användas på fler framtida äldreboenden inom Humana, bl.a. i Växjö och Åkersberga.

Fakta om projektet:
Beställare
: Humana Omsorg AB: Kristoffer Andersson
Fastighetsägare: Hemfosa
Belysningsplanerare: Ljusrum: Jonas Lindahl, Anton Martiin, Eva Bratell, Carolin Fischer och Hanne Secher
Ljusdesign / specialritade armaturer: Ljusrum: Jonas Lindahl, Lotta Löfgren och Eva Bratell
Arkitekt: White Arkitekter: Mats Johansson och Lotta Lindh
Inredningsarkitekt: Ljusrum: Eva Bratell och Emma Kruuse
Elkonsult: Midroc : Lars Reuterhäll
Elentreprenör: Midroc: Patric Pierrou
Programmering: Wennerström Ljuskontroll: Henrik Sewring

Svenska Ljuspriset-juryn delade även ut två hedersomnämnanden som gick till BSK Arkitekter i Stockholm och Koppartälten i Hagaparken, Solna.


King K36 vinner årets Svenska Ljuspris 2016

Spelföretaget King, känd för, bl.s. sin spelsuccé Candy Crush Saga, har utsett till vinnare av årets Svenska Ljuspris för sitt kontor på Kungsgatan 36 i Stockholm. Projektet kammade hem priset i en tuff konkurrens vid en prisutdelning den 6 september på Berns Salonger i Stockholm.

Juryns motivering ”Det visuella samspelet mellan ljussättning och inredning inspirerar och skapar utmärkta förutsättningar för det kreativa arbetet i lokalerna. Projektteamet har åstadkommit en totalupplevelse där gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut. Att man under stor tidspress lyckats uppnå detta resultat är särskilt imponerande.”

Beställare: King/Adolfsson & Partners
Brukare: King
Belysningsplanerare: ÅF Lighting; Martin Petersson, Tobias Olsson, Fanny Englund, Kai Piippo, Francesco Guastella
Arkitekt/Inredningsarkitekt: Adolfsson & Partners; Hans Adolfsson, Håkan Rehle, Mia Cullin
Interaktionsdesigner (interaktiva golv): 3D Sense; Jan Hrdlicka, Jiri Wild
Elkonsult: ÅF Infrastructure AB, Sonny Svensson Konsult AB
Elinstallatör: Stockholms Elpartner AB


HÄR ÄR FINALISTERNA I SVENSKA LJUSPRISET

2016-06-21

  • KIng K36, kontoret hos spelföretaget King i Stockholm
  • Malmö Live-konserthuset
  • Stockholms Rådhus och Rådhusparken, exteriörbelysning
  • Trafikplats Spillepengen i Malmö

För mera information och bilder, klicka här!


LUX-campus i Lund och Kristus Konungens kyrka i Göteborg delar på Svenska Ljuspriset 2014

FINALISTERNA I 2014-ÅRS TÄVLINGSOMGÅNG:

  • Kokpunkten Actionbad, Västerås
  • Kristus Konungens kyrka, Göteborg
  • LUX Lunds Universitet
  • S:t Johannes kyrka, Stockholm

Länk till mera information


KB Annexet vinner Svenska Ljuspriset 2013

KB_Img1

Pressrelease KB Fint samspel av dagsljus och elljus belönar Kungliga Bibliotekets Annex med ett prestigefyllt pris


“I jättarnas spår” i Åre vinner Svenska Ljuspriset 2012

I_jättars_spår_foto_Håkan_Wike

Ljusarkitektur har tilldelats Svenska Ljuspriset för sitt arbete med skidattraktionen ”I jättarnas spår” i Åre. Projektet tar hem priset tack vare den unika kombinationen av innovativ fantasifull ljusdesign och energisnåla lösningar i ett extremt klimat.

Ljusarkitekturs upplevelseprojekt “I jättarnas spår” i Åre är utformad som ett vinteräventyr, byggt kring naturen och historieberättandet. Längs den 3,5 kilometer långa familjebacken står belysta orange stolpar som refererar till lava och eld under jordytan. Detta kombineras med ett dynamiskt blåaktigt allmänljus som knyts till månljuset. Tillsammans med den omgivande naturen blir skidåkningen nerför berget ett spännande äventyr.
– ”I jättarnas spår” är ett projekt som utmanar och tänjer på gränserna för vad man kan göra med ljus. Vi har gjort något som inte har gjorts tidigare, på en plats där man inte har jobbat med ljussättning på det här sättet. Det är också ett kulturhistoriskt projekt med en lokal förankring som är världsunik och som har väckt nyfikenheten för den lokala historien hos skidåkarna, säger Kai Piippo, designchef ÅF-Ljusarkitektur (Tidigare Ljusarkitektur).

Projektets enorma skala samt det faktum att det genomförts i vildmarken har varit utmanande för Ljusarkitektur och krävt ett utomordentligt samarbete mellan alla inblandade aktörer. Valet att nästintill uteslutande använda LED som belysning har möjliggjort att kontrollera och därmed minska mängden använd energi. Trots den mycket mörka omgivningen vintertid har de tacksamma förutsättningarna med reflekterande vit snö gjort att en liten mängd ljus ändå ger stor visuell effekt.

Juryns motivering lyder: En uråldrig sägen har väckts till liv i Jättarnas spår. Ljusteamet bjuder på en unik skidfärd med häftiga och vackra upplevelser för såväl barn som vuxna. I nedfarten genom den trolska skogen varvas tystnad och ljud, mörker och ljus. Ljussättningen präglas av stor teknisk och gestaltningsmässig kunskap, precision och finess. Anläggningen uppfyller mycket väl dagens krav på energieffektivitet.

– Det här är ett unikt projekt som inte finns någon annanstans och det är genomfört med en otrolig finess. Anläggningen är också väldigt energisnål vilket gör detta till ett ypperligt exempel på att man kan arbeta med innovativ ljussättning, och samtidigt hålla nere energikostnaden, säger juryordföranden Anders Winell.

Årets upplaga av Svenska Ljuspriset har innehållit en stor mängd bidrag av mycket hög kvalitet som alla kombinerar funktion, arkitektur, nytänkande och kreativitet. Tävlingsbidragen visar att svensk ljusdesign ligger i absolut framkant. De tre övriga finalisterna i årets tävling var Stora Torget i Visby, Bahnhof AB’s kontor i Stockholm och Uppsala vattentorn.

youtube kai piippo
Länk till en vinnarintervju med Kai Piippo, designchef ÅF – Ljusarkitektur

Fakta om medverkande i projektet:

Beställare: Skistar AB Åre, Niclas Sjögren Berg, Jonas Fagergren

Ljusdesign:  Ljusarkitektur: Kai Piippo (ansvarig ljusdesigner), Paul Ehlert (projektledande ljusdesigner), Lina Färje (medverkande ljusdesigner), Joonas Saaranen (medverkande ljusdesigner), Janica Wiklander (medverkande ljusdesigner)

Programmering: Ian Fanning, Stockholm Lighting Company

Berättelse:  Mattias Knave

Projektledare: Paul Ehlert, Ljusarkitektur Carl‐Johan Eckblom, Skistar AB Jonas Fagergren, Skistar AB

Elkonsult:   Johnsons El i Åre AB, Martin Lyren

Länk till pressmaterial

Läs mer:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ljuskultur/pressrelease/view/vaerldsunik-skidattraktion-i-aare-vinnare-av-svenska-ljuspriset-904040


Svedjebron i Boden vinner Svenska Ljuspriset 2010


Svedjebron över Lule älv i Boden har utsetts till vinnare av Svenska Ljuspriset. Enligt jury-motiveringen lyfter ljussättningen brons arkitektur på dramatiskt sätt och bron har blivit ett mycket lyckat exempel på förädling av en av våra kulturskatter. Tack vare ansiktslyftet med den nya belysningen har den 70 år gamla bron också blivit ett populärt besöksmål. Läs mer…

Matildelunds förskola vinner Svenska Ljuspriset 2009

Den 17:e upplagan av tävlingen Svenska Ljuspriset är avgjord. Det blev Matildelunds förskola i Kumla som tog hem priset för Sveriges bästa belysningsanläggning färdigställd under 2009. Bidraget kammade hem vinsten tack vare det unika engagemanget i barnets behov av en god miljö för lek och inlärning.

Vid prisutdelningen den 7 oktober i Stockholm premierade tävlingsjuryn även ett projekt, Välinge Innovation i Viken, med hedersomnämnandet Årets Energieffektiva Belysningsanläggning och  delade ut hedersomnämnanden till följande tre projekt: AE-hallen på Stockholmsmässan i Älvsjö; KISP, Karolinska Institutet Science Park i Solna och Västra Eriksberg, bockkranen, kajer och gångbro i Göteborg.

Vill du läsa mera om senaste tävlingsresultat, klicka här