Här är ett axplock av våra tidigare möten och arrangemang


LJUSSÄTTNINGEN AV TV-PRODUKTIONEN LET’S DANCE

Lightdesign Sweden visar hur man ljussätter en TV-produktion Belysningssällskapet inbjuder till visning av ljussättningen av TV-produktionen Let’s dance.  OBS! Antalet deltagare är begränsat till 30 deltagare. – Först till kvarn gäller! Tid: 6/4 2018, 15.00- ca.18.00 Plats: Frihamnen, magasin 7 Lightdesign Sweden (LD)har 40 års erfarenhet i branschen och de kommer att guida oss i…


BELYSNINGSSÄLLSKAPET INBJUDER TILL EN EXKLUSIV VISNING AV RESTAURANG FRANTZÉN

SVERIGES FÖRSTA RESTAURANG MED 3 MICHELIN-STJÄRNOR!
Tid: 12/3 2018 från 19.30 – 20.30 Under visningen får vi en presentation av restaurangens ljussättning, som Black Ljusdesign ansvarat för. Grundidén har varit att skapa en resa genom byggnaden där olika upplevelser avlöser varandra och får besökaren att närma sig den gastronomiupplevelse de är där för att ta del av. Resan omfattar totalt 10 utrymmen som alla gestaltas utifrån rumsaktivitet, planerad sinnesstämning och orientering i huset.


En ny typ av ljusupplevelse i forskningsprojektet ”Smart Ljus

ljussättning av mörka utomhusmiljöer / GC-vägar”
Tid: 6/3 2018 från 18.00

Tesen i forskningsprojektet är att om vi kombinerar de befintliga stolparmaturerna på GC vägarna med ett svagt riktat ljus i närområdet kan vi sänka vägbelysningen och den totala energiåtgången men ändå skapa en känsla av ökad trygghet och upplevd ljusmängd. Du som är intresserad av den här typen av belysningsfrågor är välkommen att uppleva detta på plats och också ge synpunkter i en utvärdering.


JULAVSLUTNING OCH VISNING AV KOPPARTÄLTEN i Hagaparken

Måndagen den 11 december 2017 kl. 17.15 2017

Som julavslutning i år bjuder Svenska Belysningssällskapet till en visning av ljussättningen av Koppartälten, som uppmärksammades i årets Svenska Ljuspriset med ett hedersomnämnande. 


Atlas Copcos gruva i Sickla med efterföljande middag på Urban Deli

Torsdagen den 29 juni kl 18.00 2017

Hur känns det att vistas i riktigt mörker, dit där dagsljuset aldrig når?
Vi tänkte testa det och ge oss ner i Atlas Copcos gruva i Sickla, 40 meter under jorden. Här guidas vi av Lennart, som berättar lite om gruvan och dess historia och som tar oss med ner till den djupaste delen dit man vanligtvis inte kommer som besökare. Lite lysrörsljus finns det (tyvärr) och de kan inte stängas av för då går reservljuset på…


Visning av the Winery Hotel samt smakprovning på ett av deras egna viner.

Torsdagen den 16 februari kl 17.30 2017

Svenska Belysningssällskapets medlemmar inbjöds till rundvandring med guidad visning av the Winery Hotel i Solna. Rundvandringen börjar med ett glas av hotellets egna vin i vineriet, alt alkoholfri variant. Där berättar hotellets Sommelier, om vingårdarna i Toscana och tillverkningsprocessen i Solna. Därefter leds rundvandringen av delägare och inredningsdesigner Jan Söder tillsammans med ljusdesignern Tatiana Bibikova på ECO Lightlink. Vi får ta del av historian bakom hotellkonceptet och tankarna kring belysningen både i de offentliga ytorna men också de ytor som inte är öppna för allmänheten.


JULAVSLUTNING OCH EN RUNDVANDRING TILL TRE JULIGA PLATSER I STOCKHOLM – 2016

Det är snart jul igen och det vill Svenska Belysningssällskapet fira med en rundvandring på tre juliga platser i Stockholm: NK’s julskyltning, Norrmalmstorg och Pepparkaks-hus-utställningen på ArkDes, Arkitektur- och Designmuseum på Skeppsholmen.Svenska Belysningssällskapets årsmöte och exklusiv förhandsvisning av Nordiskt ljus

Nordiska museet –  2016

Efter årsmötet fick Svenska Belysningssällskapets medlemmar en exklusiv förhandsvisning av utställningen Nordiskt ljus som handlar om hur ljuset från naturen och det vi skapat med belysningsteknik påverkar hur vi lever våra liv.


BARRUNDA – FRÅN VASTEATERN VIA HAYMARKET TILL ANGLAIS – 2016!
Svenska Belysningssällskapets medlemmar inbjudöds till en guidad visning av Scandics nya hotellprojekt i centrala Stockholm. I formatet av en barrunda längs Kungsgatan därefter visning av Vasateatern som just färdigställts och blivit en del av Scandic Grand Central, via Scandic Haymarket till Scandic Anglais.Våravslutning på 
på Arkitekturskolan  – flerfaldigt prisbelönt byggnad för framtidens arkitekter

Svenska Belysningssällskapets medlemmar bjuds in till guidad visning och presentation av Arkitekturskolan på Campus KTH. Exteriört har byggnaden fått sin karaktär av de svängda fasaderna, uppbyggda av ramar med förskjutna öppningar och glaspartier. Ramverket av rostrött corténstål kan ses som en omtolkning av de äldre husens röda tegelarkitektur som blivit KTH:s signum. Fasadens tredimensionella uppbyggnad skapar ett varierat skugg- och ljusspel. I dessa miljöer bjuds Svenska Belysningssällskapet på presentationer och guidad visning.Exklusiv visning av spelföretaget Kings inspirerande kontor i Stockholm – maj 2016

Foto: Joachim Belaieff / Adolfsson & Partners


VISÄTTRA TORG – 14 april 2016
En visning och presentation av projektet Visättra torg i Huddinge. Projektet är ett fantastiskt exempel på en demokratisk process med aktivt deltagande från boende i närområdet i alla åldrar och en beställare som värdesätter deras engagemang. Fokus i utformningen av projektet var att skapa en plats att mötas på och frågor kring identitet och trygghet.

Medverkande: Anna Waernborg, ljusdesigner och landskapsarkitekt från Sweco


JUNIBACKEN  – EN LEKFULL UPPLEVELSE AV LJUS OCH LJUD

Svenska Belysningssällskapets medlemmar inbjudöds till en lekfull visning av Junibacken på Djurgården. Det blir en uppvisning i vad som är möjligt att när man använder ljuset som verktyg och kombinerar det med ett kreativt sinne och dagens tekniska möjligheter. Hur man kan skapa en ljusdesign som lever och kan förmedla ett mervärde till besökaren, hur det är möjligt att ändra atmosfären i ett helt rum eller bara i en liten del. 

 


JULAVSLUTNING 2015 & visning av Mall of Scandinavia


Olafur Eliassons utställning på Moderna museet med guidad tur:

VERKLIGHETSMASKINER 2015Exklusiv utbildningskväll för verksamma inom ljus och belysning i arkitektur

8 oktober 2015, kl. 17.00 till ca 21.00

Färg – ljus – perception?? Vi är många som hört begreppen men vad vet vi egentligen om dem och hur de samverkar med varandra?

På detta ämne anordnar därför Svenska Belysningssällskapet, i samarbete med föreningen SE RUM och Färgcentrum, en utbildningskväll för verksamma inom ljus och belysning i arkitektur. Utbildningen riktar sig till dig med en nyfikenhet eller ett intresse att lära dig mer om hur färg och ljus interagerar och påverkar varandra:

 

Föreläsare och samtalsledare under kvällen är Karin Fridell Anter och Ulf Klarén från föreningen SE RUM. Karin är arkitekt SAR/MSA och docent i arkitektur med specialinrikting på färg. Ulf forskar, skriver och föreläser om färg och ljus och har varit högskolelektor och föreståndare för Perceptionsstudion vid Konstfack. Tillsammans har de lett ett antal forskningsprojekt om färg och ljus, och är redaktörer och huvudförfattare för boken FÄRG&LJUS för människan – i rummet (Byggtjänst 2014).


Sommaravslutning  tisdagen den 9 juni  2015

Vi kastar loss med ett besök i de nyligen färdigställda hytterna och restaurangen Sjösalen på fartyget Birka, Birka Cruises För att besöka detta omfattande gestaltningsprojekt signerat Lervik
De som vill fortsätter med middag i kvällssolen på Fåfängan!SBS inbjöd till visning av utställningen

VÄNTA, JAG MÅSTE TÄNKA

av ALEKSANDRA STRATIMIROVIĆ
torsdagen den 26 februari 2015

Vänta, jag måste tänka är en utveckling av Aleksandra Stratimirovic serie ”My Light Future”. Verket utgår från intervjuer med Europeiska barn om livet, deras närmiljö och framtiden. ”My Light Future” initierades av Svenska Institutet 2010 och har visats i Belgrad, Mostar, Bologna, Tirana och Ljubljana.

 


BUTIKSBELYSNING ”Ljus som varumärke”
den 10 februari kl. 17 hos Bjerking, Hornsgatan 174 i Stockholm

Vid sidan om val av teknik, drift, investering och ljuskällor så är de flesta detaljhandlare intresserade av ljusets visuella kvalitet och hur det påverkar shoppingupplevelsen. Typiska frågor som man ofta vill få svar på är även: Vilken identitet har ljuset i butiken? Vad gör belysningslösningen unik? Hur är samspelet mellan inredning och ljus? Hur kan ljuset påverka försäljningen?

 Julavslutning och studiebesök till Svenska Ljuspriset-vinnaren KB Annexet
tisdagen den 16 december 2014  

Den 16 december inbjöd SBS sina medlemmar att besöka det fina vinnarprojektet från senaste tävlingsomgången av Svenska Ljuspriset, KB Annexet. Vi får möjlighet att få höra om detta intressanta projekt och genom en rundvandring se hur projektets visioner förverkligats och hur resultatet blivit.

 


Årsmöte & ett kreativt möte om ljusstyrning
den 12 november 2014 kl. 17.30 i hörsalen hos Sweco, Gjörwellsgatan 22 i Stockholm

Målet med mötet var att inspirera till kreativa samarbeten mellan människor från olika discipliner. Vi presenterade metoder för en kreativ arbetsprocess och ge en guidad visning i ett projekt där ett framgångsrikt samarbete ledde till en utmärkelse på världens ledande belysningsmässa.

Vi hämtar inspiration från webbyrån Oakwood Creative där grundaren Sebastian Broms framgångsrikt har lett en grupp av designers och programmerare. Sebastian kommer att dela med sig av sina bästa tips för att sätta det kreativa idéarbetet i första rummet tillsammans med den tekniska kunskapen. När vi passande befinner oss på Swecos huvudkontor kommer deras ljusdesigner Lars Dahlborg ge en guidad tur och berätta om projektet som tog hem silvret i DALI Application Award på Light & Building i Frankfurt.Sebastian Broms, VD och grundare av webbyrån Oakwood Creative
Lars Dahlborg, ljusdesigner och ansvarig för ljusdesignen i prisbelönta Sweco-huset
Sebastian Broms, Oakwood Creative: Inspiration – Tillsammans i kreativt skapande
Sebastian Broms har under flera år drivit webbyrån Oakwood Creative där alla är med i den kreativa processen från början till slut. Bakgrunden till Oakwoods framgång har varit att engagera designers, innehållsskapare och utvecklare från första mötet och sedan jobba tillsammans genom hela projektet.

Sebastian kommer presentera sina arbetsmetoder för att få människor i en blandad arbetsgrupp att lyfta varandra och använda den samlade kunskapen – samtidigt som man leder projektet i mål och överträffar slutkundens förväntningar.

Lars Dahlborg, Sweco: Kreativ ljusstyrning i Sweco-huset, guidad tur
När DALI Application Award delades ut under den världsledande branschmässan Light & Building 2014 i Frankfurt så var det Swecohuset i Stockholm som tog hem silvret.

Topplaceringen är resultatet av att man lyckats kombinera låg energianvändning med kreativ ljusdesign. Arbetet med dagsljus, färg och form har skapat en vacker och funktionell miljö.

Ansvarig ljusdesigner Lars Dahlborg tar oss på en guidad tur, där han berättar mer om projektet och arbetet med programmeringen.


Busstur till NATTLJUS I ESKILSTUNA torsdagen den 30 OKTOBER

NATTLJUS I ESKILSTUNA är en ljusfestival som pågår under 23 oktober till 2 november. Då kommer man kunna uppleva staden i ett annorlunda ljus. Det blir färg, reflektioner, skuggspel, glitter, laser, film, med mera. Ljusfestivalen handlar, förutom om dessa tillfälliga ljusinstallationer, även om flera större permanenta ljusprojekt, som invigs i samband med NATTLJUS.

Länk till NATTLJUS hemsida

Under Svenska Belysningssällskapets resa till Eskilstuna får vi samtliga ljusprojekt och får de presenterade av ljusfestivalens kreativa ledare Karin Ermegård.


VÅRAVSLUTNING torsdagen den 22 maj 

NATIONALMUSEUM I NYTT LJUS

För första gången på 148 år genomgår Nationalmuseibyggnaden en genomgripande renovering. Med hjälp av modern teknik och innovativa lösningar skapas nu en dagsljusbelyst och fullt modern museibyggnad samtidigt som de kulturhistoriska värdena bevaras.  En stor del av byggnadens över 300 fönster, tidigare igensatta för att skydda konsten, öppnas nu upp för att släppa in ljuset på samma sätt som när museet invigdes 1866. Tidigare har det inte varit möjligt men med dagens teknik går det att visa konst i kontrollerat dagsljus. Projektets arkitekter, Wingårdh Arkitektkontor och Wikerstål Arkitekter, har tillsammans med Statens fastighetsverk, Nationalmuseum och flera svenska och internationella experter arbetat med den omfattande fönsterprojekteringen.

Logga Nationalmuseum

 


Föreläsning om KONTORSTRENDER och studiebesök i Vasakronans aktivitetsbaserade kontor, onsdagen den 23 april 2014 
Många i ljusbranschen jobbar med kontorsbelysning, men hur ser det moderna kontoret egentligen se ut? När vi går mot det papperslösa kontoret har inte bara arbetssättet och tekniken förändrats, utan även kontorsinredning och layouten på kontoret.


 

Julavslutning med  föreställningen MAGINS LJUS
den 11 december 2013 kl 17!

Plats: Formforyou’s kontor, Drottninggatan 112 A

SBS traditionsenliga julavslutning gästades av ljusdesignern JOHAN RÖKLANDER, som bjöd på en underhållande och informativ kväll.

 SBS årsmöte och visning av Tele2 Arena

tisdagen den 1 oktober 2013 kl. 16.30

 

Jesper Källgren – White – arkitekt

På Ljuskulturs Facebook-sida hittar du ett par bilder från besöket: https://www.facebook.com/events/438147562970915/#!/media/set/?set=a.667058333313227.1073741828.175944415757957&type=1&notif_t=likeFRAMTIDENS KAROLINSKA
den 28 aug 2013

STUDIEBESÖK kl. 17:00, Aula Medica, Nobels väg 6
Guidad visning med ljusdesigner Peter Nilsson (Node Ljusdesign ) och projketledare Peter Allestam (Karolinska Institutet ).

 

SEMINARIUM kl. 18:00, Inghesalen, Tomtebodavägen 18A Under rubriken SJUKHUSLJUS I VÄRLDSKLASS berättar ansvarig arkitekt Hans Forsmark (White Tengbom Team ), ansvarig ljusdesigner Anita Kobierska (ÅF ) och ljusdesigner Torbjörn Eliasson (White Arkitekter ) om arbetet med Nya Karolinska Solna, NKS.


Visning av: ALLTID LJUST – en film om mörker, belysning och ljus 1860 -1920 torsdagen den 25 april kl. 17 på Filmhuset: Bio Mauritz i Stockholm


Ett inspirationsföredrag med designer Daniel Rybakken tisdagen den 19 februari kl. 17 i hörsalen på Konstfack, Telefonplan i Stockholm

Tre plattformar: ARKITEKTUR, KONST OCH BELYSNING

Daniel Rybakken omnämns ofta som en av dagens de mest intressanta designers. Rybakken arbetar med och intresserar sig för ljus. Inspireras av dagsljus, experimenterar med reflektioner och utmanar ständigt vår perceptionsförmåga.

Rybakken har tre verksamhetsplattformar: arkitektur, konst och belysning och oavsett fält förblir hans uttryck personligt och omedelbart igenkännbart. Idag samarbetar han med flera internationella producenters, bl.a. italienska Luceplan och amerikanska Knoll. Denna 28-åriga norska designern har redan tilldelats flera viktiga skandinaviska designpris.

Fakta om Daniel Rybakken: Utbildning: AHO (Arkitektur- og designhøgskolen), Oslo; HDK (Högskolan för design och konsthantverk), Göteborg


Julavslutning och guidad visning av höstens omtalade utställningen UPPLYST – det elektriska ljuset som konstens fé

hölls onsdagen den 12 december på Artipelag i Värmdö kommun

 

Artipelag är ett helt nytt internationellt kulturcentrum, omgiven av glittrande vatten på Hålludden i Gustavsberg. Denna tvåvåningsbyggnad, med en utställningsyta på 5000 m2, vilket är ungefär lika stort som Moderna museeti Stockholm, är ritad av Johan Nyrén på Nyréns Arkitektkontor. Bengt Isling och Daniel Ericsson från Nyréns Arkitektkontor har utformat landskapsarkitekturen och inredningsarkitekter är Sandellsandberg. Initiativtagare av detta internationella kulturcenter är Björn Jakobson, grundare av det välkända företaget BabyBjörn.

Kul att vi fick en pratstund även med den sympatiske ägaren Björn Jakobsson!


VISNING AV SVERIGES NYA NATIONALARENA – FRIENDS ARENA I SOLNA
Den 6 november 2012

En rekordpublik deltog i Svenska Belysningssällskapets visning av den nya nationarenan i Solna.


ÅRSMÖTE OCH EN PANELDEBATT OM DAGLJUS
torsdagen den 1 november kl. 16.15
Plats:
 Konstfacks lokaler, LM Ericssons väg 14, Stockholm
Dagsljuset är ett ständigt närvarande, men sällan behandlat ämne. För att belysa ämnet ur ett brett perspektiv bjuder Svenska Belysningssällskapet in till en paneldebatt med personer, som är kunniga inom ämnet, men inom olika områden. Vi välkomnar även publiken att delta med sina erfarenheter och frågor till panelmedlemmarna.


VÅRSVSLUTNING MED VISNING AV SPRITMUSEUM SAMT EN EFTERFÖLJANDE SKÄRGÅRDSTUR MED s/s Stockholm

den 13 juni 2012
Plats: Spritmuseum,
 Djurgårdsvägen 38, Stockholm

SPRITMUSEUM
Museum, konsthall, provningsrum, mötesplats, bar, restaurang, uteservering, butik – den 24 maj öppnade Spritmuseum i Galärskjulen på Djurgården i Stockholm med utställningar som både vill roa och oroa. Det är Vin & Sprithistoriska Museet vid Norrtull som bytt
namn och flyttat till nya lokaler. I övrigt är inget sig likt.

Vi får en visning av ansvarig arkitekt Pontus Lomar, Lomar Arkitekter och Susanne Strömberg, ECO consult, som varit ansvarig för belysningsplaneringen på det nya museet.

 


KUNGSGATANS LJUSSÄTTNING – MED PERSPEKTIV FRÅN BESTÄLLAREN, SKÖNHETSRÅDET OCH LJUSDESIGNERNA

 

Den 7 mars hölls ett fulltecknat möte då vi fick följa ljusdesignprojektet på den nyblivna 100-åriga paradgatan, Kungsgatan i Stockholm.

Till Kungsgatans 100-årsjubileet tog Stockholms stad i samarbete med fastighetsägarna längs Kungsgatan fram en ny gatu- och fasadbelysning längs sträckan mellan Stureplan och Sveavägen. Belysningen skulle ge värdighet åt gatumiljön och skapa en egen identitet för detta viktiga stråk i staden. Under kvällen fick vi följa processen både ur beställarens, Skönhetsrådets och ljusdesignerns perspektiv. Efter föredraget anordnades en rundvandring och kvällen avslutades med trevligt samvaro på Nordic Light Hotel.

Medverkande:
Henrik Gidlund, Trafikkontoret; beställare
Martin Rörby, Skönhetsrådet
Kai Piippo, Ljusarkitektur; ljusdesigner


HUR PÅVERKAR NYA STANDARDEN ARBETSPLATSENS BELYSNING &
TRIVSELLJUS MED LED PÅ SCANDIC HOTEL GRAND CENTRAL

den 12 december kl. 15
 

Hur påverkar den nya standarden för arbetsplatsens belysning en belysningsplanerares arbete? Vilka är nyheterna och de viktigaste förändringarna?
Revisionen av den europeiska belysningsstandarden omfattar en rad förändringar som kommer att påverka belysningsplanerarens dagliga arbete. Bakgrunden till revisionen är förutom de nya energikraven bland annat nya rön om betydelsen av omfältsluminans och cylindrisk belysningsstyrka.

Tommy Govén (Fagerhults Belysning) har varit Sveriges representant i CEN:s arbetsgrupp och ger oss en vägledning till de viktigaste förändringarna i standarden.

 


Möte om LJUS, FÄRGSÄTTNING OCH NYA LJUSKÄLLOR FÖR HEMMILJÖ hölls
torsdagen den 17 november 2011 hos Victrix i Solna

Karl Rydberg höll ett föredrag med temat: “Belysning för kreativt arbete och fritid”, Helena Åkerberg, Lighthouse visade intressanta ljusprojekt under rubriken: Inspiration för ljussättning av hem!

Sedan blev det fika och eftersnack och deltagarna hade möjlighet att bekanta sig med de senaste ljuskällorna för hemmiljö.


Scandic Victoria Tower
Den 26 oktober arrangerade SBS sitt årsmöte samt ett studiebesök på det nyöppnade hotellet Scandic Victoria Tower i Kista.  
Arch SAR/MSA Josefin Larsson Wingårdhs berättade om den speciella hotellbyggnaden. Efter det var det dags för en rundvandring!


SEE! COLOUR!, med fyra parallella utställningar:

Den  25 maj besökte SBS Järna och den högaktuella utställningen SEE! COLOUR!

 

Utställningen består bl.a. av:  

James Turrell: – en av världens absolut främsta konstnärer inomljus, färg och rymd, kommer att finnas på plats med flera specialbyggda stora installationer och andra verk.

Goethes färgexperiment: Andra delar i satsningen är en vandringsutställning om Goethes färglära och färgexperiment samt en rad färginstallationer utomhus i trädgårdsmiljö.

Hilma af Klint: Dessutom visas en utställning med den allt mer uppmärksammade svenska konstnärinnan Hilma af Klint.

Rudolf Steiner: Tavelteckningar av Rudolf Steiner kommer att ställas ut i original. En av dem visas för första gången någonsin.

Allt detta ramas också in av den unika arkitekturen i Järna, som i sig är en färgupplevelse och installationer på omkring 2000 kvadratmeter, i samarbete med internationella och svenska konstinstitutioner.

 


Julavslutning och visning av Jan Garnert’s nya film “Ut ur mörkret” den 15 december

Den 15 december höll Svenska Belysningssällskapet en julavslutning på Filmhuset på Gärdet i Stockholm. Medlemmarna fick då möjlighet att delta i den första öppna visningen av Jan Garnert’s nya film “Ut ur mörkret”. Det var mycket intressant att höra Jan Garnert och Göran Gunér (regissör och producent) att berätta om arbetet med filmen.Mötet inleddes med glöggmingel i Filmhusets trevliga foajé och efter filmen fanns det möjlighet till trevligt samvaro och eftersnack samt julskinkemacka och julöl!


Waterfront den 25 november

Den 25 november var det dags för visning av Waterfront, Stockholms nya konferens- och kogresscenter, kontor och hotell. 60 medlemmar var anmälda till mötet och 25 till den efterföljande middagen på Restaurang Vapiano.

Vi fick en presentation av projektet som var mycket intressant och det var många saker som var mycket speciella med detta bygge. Till ecempel att man var tvungen att bygga med delar av “barlasten” av det gamla huset kvar för att inte grunden skulle tryckas upp av grundvattnet.

En rundvandring i kongressen visade stora ytor och intressant belysning. Tyvärr fick vi inte komma in i hotellet eftersom det just höll på att lastas in möbler där..

För presentationerna svarade Johan Vessel, HT-projekt . Lina Strömmer, Joa Palmér och Eric Bohman medverkade från Stockholm Lighting Company.


SBS inbjuder till Midnattspicknick på Mariatorget den 1 juli

Välkommen med din anmälan senast den 25 juni
Länk till inbjudan


SBS inbjuder till VÅRAVSLUTNING den 27 maj
Med premiärvisning av nya LJUS & RUM samt fyra högintressanta utställningar på nyöppnade FOTOGRAFISKA MUSEET

Länk till inbjudan  

Anmäl dig senast den 19 maj!


SBS inbjuder till Uppsala-rundan med temat utomhusbelysning
den 25 mars

Under rundan tittar vi på:

– Asptrappan
– Uppsala Domkyrka
– Universitetsparken
– Universitetshuset och
– Geijer-statyn

Länk till program
Välkommen med din anmälan till: info@ljuskultur.se senast den 22 mars!


Vi tackar Rikard Becker på Biovitrum, Maria Rudberg på Reflex Arkitekter och Susanne Strömberg och Stefan Söderström på EnergoRetea för ett mycket intressant studiebesök på Karolinska Institutet Science Park den 8 mars!


SBS inbjuder till studiebesök på
Karolinska Institutet Science Park KISP
den 8 mars kl. 16

Akademiska Hus  Totalt Ca 30 000 kvm lab och kontor. Bygganderna har kommit till för att kunna erbjuda en attraktiv och kreativ miljö i nära anslutning till den akademiska forskningen och utbildningen. Två byggnader av tre färdiga och inflyttade.

Länk till Inbjudan
Välkommen med din anmälan senast den 5 mars!


Tävlingsinbjudan Svenska Ljuspriset:
Välkommen att tävla om det bästa belysningsprojekt färdigställt under 2009!

Tävlingen Svenska Ljuspriset genomförs i år för 17:e året i rad och arrangeras av Svenska Belysningssällskapet, Västsvenska Belysningssällskapet och Sydsvenska Belysnings-sällskapet i samarbete med tidningen Ljuskultur.

Tävlingsarrangörerna inbjuder nu medverkande i belysningsanläggningar, som färdigställdes under 2009 i Sverige, att tävla om utmärkelsen.

Länk till tävlingsreglerna
Ansökningsblankett 


Svenska Belysningssällskapet tipsar om intressanta ljusevenemang:

Kortseminarier om LED i samband med Stockholm Furniture Fair på Stockholmsmässan
LED – ett hållbart alternativ till traditionell belysning?
10, 11 och 12 februari kl. 10 – 11

Miljötänk och hållbara lösningar är idag nyckelord och självklarheter i byggprocessen. Belysning med LED-teknik har därför också blivit allt mer intressant. Hur mäter sig LED-armaturer med traditionella belysningsarmaturer? Finns det applikationer där LED är över-lägsen och vilka är de i så fall? Det kanske också finns applikationer där man till varje pris ska undvika LED-lösningar? Ljuskultur arrangerar under Stockholm Furniture Fair och Northern Lighting Fair ett seminarium som ger svaren på dessa frågor.


Stockholm Lighting Days 2010 – Light in Change!
24-26 februari

Ljuskonferens, arrangerad av Ljusforum i samarbete med Stockholms stad – med intressanta föredrag av både internationella och svenska föredragshållare. Konferensen, som går av stapeln den 24-26 februari på Hotell Hasselbacken på Djurgården, går under temat Light in Change!

För program, anmälan och övrig information besök:http://www.stockholmlightingdays.se/CIE-konferens Lighting Quality & Energy Efficiency
14-17 mars
Den 14 – 17 mars arrangerar CIE en internationell konferens under temat Lighting Quality & Energy Efficiency i Wien, Österrike.  Det intressanta konferensprogrammet samt övrig information hittar du på: http://vienna2010.cie.co.at/

 

“BARRUNDAN”  – visning av två aktuella projekt i Stockholm:

Restaurang B.A.R. och Hotell Skeppsholmen tisdagen den 12 januari kl. 15

 


Kul glödlampsinstallation på Galleri  Aronowitsch på Sturegatan 24 i Stockholm!

http://www.aronowitsch.se/


Svenska Belysningssällskapet inbjuder till informationsmöte om Ekodesign-direktivet och Moderna Museet’s guidad visning av Anthony McCall’s ljusväggar

den 2 december kl. 15.00
Antalet platser är begränsat – intresset för mötet har varit mycket stort och alla platser är nu reserverade!


Svenska Belysningssällskapet inbjuder till årsmöte och visning av Rådhuset i Stockholm
den 13 oktober kl. 16 och framåt

 


K:fem vinner Svenska Ljuspriset 2009 
Svenska Ljuspriset, ljusbranschens årliga tävlingen, den 16:e i ordningen, är avgjord. K:fem i Vällingby – Sveriges första renodlade modevaruhus – en byggnad där ljuset är integrerat i arkitekturen och stärker dess uttryck – fick ta emot Svenska Ljuspriset 2008 vid en prisutdelning den 1 oktober i Stockholm.

Bakom den vinnande ljusdesignen står Kai Piippo, som ansvarig ljusdesinger och Clara Fraenkel, som projektledande ljusdesigner, båda från företaget
Ljusarkitektur P & Ö AB.


Finalisterna klara i tävlingen Svenska Ljuspriset 2008!

Fyra spännande projekt har tagit sig till finalen i ljusbranschens årliga tävling Svenska Ljuspriset. Tävlingen genomförs för 16:e året i rad och de fyra finalisterna är spridda över olika delar av landet: en finns i Göteborg, en i Stockholm, en i Malmö och en i småländska Hok. Vinnaren koras vid en prisutdelning den 1 oktober i Stockholm.Mera information och en pressrelease om finalisterna hittar du här. Du kan också se hur media hittills uppmärksammat tävlingen!


Ljuskulturs årsmöte 2009 – med utdelning av Svenska Ljuspriset 2008
1 oktober på Qualite Hotel Globe i Stockholm
Se dagens informativa och inspirerande program här.Delta i PLDC 2009 i Berlin – späckat program med 70 föreläsningar att välja mellan
– rabatterad deltagaravgift för medlemmarna i Svenska Belysningssällskapet

Den 28 – 31 oktober arrangeras PLDC 2009 – världens största konferens om ljusdesign, in Berlin. Under tre dagar erbjuder evenemanget ett späckat program med hela 70 parallella intressanta föreläsningar om ljusapplikationer, projekt, forskning, dagsljus och hållbarhet och professionellt praktiska ämnen inom ljus.

Det kompletta programmet hittar du på: http://www.pld-c.com/

Som medlem i Svenska Belysningssällskapet har du dessutom specialpris på deltagarargiften. Detta sker genom att du vid egistrering kryssar i att du är medlem i Partner association och väljer därefter Partner association membership-alternativet Ljuskultur.