ljuspriset liten logga

Svenska Ljuspriset – prestigefylld tävling

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter och vill lyfta fram projekt eller delar av projekt som har intressanta kvaliteter vad gäller tekniska lösningar, gestaltning, brukaraspekter eller driftsekonomi.

Jurynarbetet

Juryn gör sin första gallring bland insända bidrag och väljer ut ca 10 projekt som tävlar om att bli årets bästa ljusprojekt. Tre tävlingsbidrag väljs därefter ut för att gå till finalen och presenteras på Ljusdagen i september i Stockholm. Vinnaren koras under festliga former under Ljusdagens galamiddag. I år blir det den 5 september på Berns Salonger i Stockholm.

Tävlingen har under årens lopp blivit alltmer prestigefylld. De medverkande i projekten kan dra mycket nytta av tävlingen genom att använda utmärkelsen i sin marknadsföring. Tävlingsarrangörerna marknadsför tävlingsresultatet, speciellt vinnarprojektet, genom bearbetning av den svenska pressen, vilket under de senaste åren resulterat i stor uppmärksamhet i media. Vinnarprojektet tävlar också vidare om Nordiska Ljuspriset, som delas ut vartannat år.

Tävla om Ljuspriset

Inlämning till årets  tävlingsomgång har stängts.
(Deadline var den 16 januari.)

Hämta Information och ansökningsblankett

Klicka här för information om tävlingen, reglerna och ansökningsblankett. 

Tidigare vinnare:

2018: Restaurant Franzén i Stockholm
2017: Humana äldreboende i Gävle