LUX-campus i Lund och Kristus Konungens kyrka i Göteborg delar på Svenska Ljuspriset 2014

FINALISTERNA I 2014-ÅRS TÄVLINGSOMGÅNG:

  • Kokpunkten Actionbad, Västerås
  • Kristus Konungens kyrka, Göteborg
  • LUX Lunds Universitet
  • S:t Johannes kyrka, Stockholm

Länk till mera information

***
KB Annexet vinner Svenska Ljuspriset 2013

KB_Img1

Pressrelease KB Fint samspel av dagsljus och elljus belönar Kungliga Bibliotekets Annex med ett prestigefyllt pris

“I jättarnas spår” i Åre vinner Svenska Ljuspriset 2012

 

I_jättars_spår_foto_Håkan_Wike 

Ljusarkitektur har tilldelats Svenska Ljuspriset för sitt arbete med skidattraktionen ”I jättarnas spår” i Åre. Projektet tar hem priset tack vare den unika kombinationen av innovativ fantasifull ljusdesign och energisnåla lösningar i ett extremt klimat.

Ljusarkitekturs upplevelseprojekt “I jättarnas spår” i Åre är utformad som ett vinteräventyr, byggt kring naturen och historieberättandet. Längs den 3,5 kilometer långa familjebacken står belysta orange stolpar som refererar till lava och eld under jordytan. Detta kombineras med ett dynamiskt blåaktigt allmänljus som knyts till månljuset. Tillsammans med den omgivande naturen blir skidåkningen nerför berget ett spännande äventyr.
– ”I jättarnas spår” är ett projekt som utmanar och tänjer på gränserna för vad man kan göra med ljus. Vi har gjort något som inte har gjorts tidigare, på en plats där man inte har jobbat med ljussättning på det här sättet. Det är också ett kulturhistoriskt projekt med en lokal förankring som är världsunik och som har väckt nyfikenheten för den lokala historien hos skidåkarna, säger Kai Piippo, designchef ÅF-Ljusarkitektur (Tidigare Ljusarkitektur).

Projektets enorma skala samt det faktum att det genomförts i vildmarken har varit utmanande för Ljusarkitektur och krävt ett utomordentligt samarbete mellan alla inblandade aktörer. Valet att nästintill uteslutande använda LED som belysning har möjliggjort att kontrollera och därmed minska mängden använd energi. Trots den mycket mörka omgivningen vintertid har de tacksamma förutsättningarna med reflekterande vit snö gjort att en liten mängd ljus ändå ger stor visuell effekt.

Juryns motivering lyder: En uråldrig sägen har väckts till liv i Jättarnas spår. Ljusteamet bjuder på en unik skidfärd med häftiga och vackra upplevelser för såväl barn som vuxna. I nedfarten genom den trolska skogen varvas tystnad och ljud, mörker och ljus. Ljussättningen präglas av stor teknisk och gestaltningsmässig kunskap, precision och finess. Anläggningen uppfyller mycket väl dagens krav på energieffektivitet.

– Det här är ett unikt projekt som inte finns någon annanstans och det är genomfört med en otrolig finess. Anläggningen är också väldigt energisnål vilket gör detta till ett ypperligt exempel på att man kan arbeta med innovativ ljussättning, och samtidigt hålla nere energikostnaden, säger juryordföranden Anders Winell.

Årets upplaga av Svenska Ljuspriset har innehållit en stor mängd bidrag av mycket hög kvalitet som alla kombinerar funktion, arkitektur, nytänkande och kreativitet. Tävlingsbidragen visar att svensk ljusdesign ligger i absolut framkant. De tre övriga finalisterna i årets tävling var Stora Torget i Visby, Bahnhof AB’s kontor i Stockholm och Uppsala vattentorn.

youtube kai piippo
Länk till en vinnarintervju med Kai Piippo, designchef ÅF – Ljusarkitektur

Fakta om medverkande i projektet:

Beställare: Skistar AB Åre, Niclas Sjögren Berg, Jonas Fagergren

Ljusdesign:  Ljusarkitektur: Kai Piippo (ansvarig ljusdesigner), Paul Ehlert (projektledande ljusdesigner), Lina Färje (medverkande ljusdesigner), Joonas Saaranen (medverkande ljusdesigner), Janica Wiklander (medverkande ljusdesigner)

Programmering: Ian Fanning, Stockholm Lighting Company

Berättelse:  Mattias Knave

Projektledare: Paul Ehlert, Ljusarkitektur Carl‐Johan Eckblom, Skistar AB Jonas Fagergren, Skistar AB

Elkonsult:   Johnsons El i Åre AB, Martin Lyren

Länk till pressmaterial

Läs mer:
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ljuskultur/pressrelease/view/vaerldsunik-skidattraktion-i-aare-vinnare-av-svenska-ljuspriset-904040

Svedjebron i Boden vinner Svenska Ljuspriset 2010


Svedjebron över Lule älv i Boden har utsetts till vinnare av Svenska Ljuspriset. Enligt jury-motiveringen lyfter ljussättningen brons arkitektur på dramatiskt sätt och bron har blivit ett mycket lyckat exempel på förädling av en av våra kulturskatter. Tack vare ansiktslyftet med den nya belysningen har den 70 år gamla bron också blivit ett populärt besöksmål. Läs mer…

Matildelunds förskola vinner Svenska Ljuspriset 2009

Den 17:e upplagan av tävlingen Svenska Ljuspriset är avgjord. Det blev Matildelunds förskola i Kumla som tog hem priset för Sveriges bästa belysningsanläggning färdigställd under 2009. Bidraget kammade hem vinsten tack vare det unika engagemanget i barnets behov av en god miljö för lek och inlärning.

Vid prisutdelningen den 7 oktober i Stockholm premierade tävlingsjuryn även ett projekt, Välinge Innovation i Viken, med hedersomnämnandet Årets Energieffektiva Belysningsanläggning och  delade ut hedersomnämnanden till följande tre projekt: AE-hallen på Stockholmsmässan i Älvsjö; KISP, Karolinska Institutet Science Park i Solna och Västra Eriksberg, bockkranen, kajer och gångbro i Göteborg.

Vill du läsa mera om senaste tävlingsresultat, klicka här