Tidigare möten

Inbjuder till JULAVSLUTNING OCH VISNING AV KOPPARTÄLTEN i Hagaparken

Måndagen den 11 december 2017 kl. 17.15
 Koppartälten

Som julavslutning i år bjuder Svenska Belysningssällskapet till en visning av ljussättningen av Koppartälten, som uppmärksammades i årets Svenska Ljuspriset med ett hedersomnämnande. 

***

Torsdagen den 29 juni kl 18.00
med efterföljande middag på Urban Deli Sickla.

Gruvan

 

Hur känns det att vistas i riktigt mörker, dit där dagsljuset aldrig når?
Vi tänkte testa det och ge oss ner i Atlas Copcos gruva i Sickla, 40 meter under jorden. Här guidas vi av Lennart, som berättar lite om gruvan och dess historia och som tar oss med ner till den djupaste delen dit man vanligtvis inte kommer som besökare. Lite lysrörsljus finns det (tyvärr) och de kan inte stängas av för då går reservljuset på…

***

 

Visning av the Winery Hotel samt smakprovning på ett av deras egna viner.
Torsdagen den 16 februari kl 17.30

The Winery Hotel

Svenska Belysningssällskapets medlemmar inbjöds till rundvandring med guidad visning av the Winery Hotel i Solna. Rundvandringen börjar med ett glas av hotellets egna vin i vineriet, alt alkoholfri variant. Där berättar hotellets Sommelier, om vingårdarna i Toscana och tillverkningsprocessen i Solna. Därefter leds rundvandringen av delägare och inredningsdesigner Jan Söder tillsammans med ljusdesignern Tatiana Bibikova på ECO Lightlink. Vi får ta del av historian bakom hotellkonceptet och tankarna kring belysningen både i de offentliga ytorna men också de ytor som inte är öppna för allmänheten.

***

JULAVSLUTNING OCH EN RUNDVANDRING TILL TRE JULIGA PLATSER I STOCKHOLM

Tisdagen den 13 december kl. 17

NK

Det är snart jul igen och det vill Svenska Belysningssällskapet fira med en rundvandring på tre juliga platser i Stockholm: NK’s julskyltning, Norrmalmstorg och Pepparkakshusutställningen på ArkDes, Arkitektur- och Designmuseum på Skeppsholmen.

PROGRAM

Kl. 17:00
Samling vid NK‘s entrè i korsningen Hamngatan/Regeringsgatan.

Vi tittar på ljussättningen av årets julskyltning och får höra William Wenner, som arbetat med skyltningen de senaste åren, om tankarna och arbetet bakom.

Kl. 17:40
Promenad till Norrmalmstorg där Clara Fraenkel, White och Kai Piippo, ÅF Lighting berättar om arbetet bakom den fina omgestaltningen av torgrummet.

Kl. 18:15
Promenad till Skeppsholmen och ArkDes, Arkitektur- och Designcentrum på Skeppsholmen

Kl. 18:30
Glögg, kaffe och julskinkssmörgås med Skeppsholmssenap på julvört

Kl. 19:15- 20
Pepparkakshusutställningen

Pepparkaksbild Arkdes


***
SBS årsmöte och exklusiv förhandsvisning av Nordiskt ljus
Onsdag den 26 oktober kl 17.00 på Nordiska museet

_DSC1814 foto Karolina Kristensson, Nordiska museet

Varmt välkommen till årsmöte för Svenska Belysningssällskapet på Nordiska museet.

Efter årsmötet får Svenska Belysningssällskapets medlemmar en exklusiv förhandsvisning av utställningen Nordiskt ljus som handlar om hur ljuset från naturen och det vi skapat med belysningsteknik påverkar hur vi lever våra liv.

Program onsdag den 26 oktober
17.00 – Årsmöte i samlingssalen
17.30 – Presentation av Nordiska museet och utställningen Nordiskt ljus
18.00 – Guidad visning av Nordiskt ljus.

***

BARRUNDA  – FRÅN VASTEATERN VIA HAYMARKET TILL ANGLAIS!

Tisdagen den  27 September

Vasateatern
Svenska Belysningssällskapets medlemmar inbjuds till guidad visning av Scandics nya hotellprojekt i centrala Stockholm. I formatet av en barrunda längs Kungsgatan tar vi oss från Vasateatern som just färdigställts och blivit en del av Scandic Grand Central, via Scandic Haymarket till Scandic Anglais.

Vi får höra om en engagerad beställare som på kort tid genomfört flera prestigefyllda projekt i Stockholms konkurrenstäta hotell- och nöjesvärld. Det är en värld där det gäller att utmärka sig och ÅF Lighting har haft förtroendet att bidra i gestaltningen av dessa miljöer som utformats för unika rumsliga upplevelser. Involverade ljusplanerare inleder med en presentation av projekten i salongen på Vasateatern. Här måste vi hålla tiden eftersom teatern sedan skall beredas för andra evenemang. Därefter förflyttar vi oss till baren på Scandic Grand Central innan vi fortsätter till Haymarket och Anglais.

Program
16:00 – Vasateatern: samling i foajén (Vasagatan 19 )
16:15 – Vasateatern: presentation i salongen
17:00 – Scandic Grand Central (Kungsgatan 70 )
17:45 – Haymarket (Hötorget 13-15 )
18:30 – Anglais (Humlegårdsgatan 23 )
19:00 – Avslut och fortsättning till närbelägen restaurang eller bar för de som önskar.

Medverkande:
Hampus Sjöström, ljusdesigner, ÅF Lighting
Jim Collin, Manager, ÅF Lighting


***
Våravslutning på 
på Arkitekturskolan  - flerfaldigt prisbelönt byggnad för framtidens arkitekter

Arkitekturskolan

Svenska Belysningssällskapets medlemmar bjuds in till guidad visning och presentation av Arkitekturskolan på Campus KTH. Exteriört har byggnaden fått sin karaktär av de svängda fasaderna, uppbyggda av ramar med förskjutna öppningar och glaspartier. Ramverket av rostrött corténstål kan ses som en omtolkning av de äldre husens röda tegelarkitektur som blivit KTH:s signum. Fasadens tredimensionella uppbyggnad skapar ett varierat skugg- och ljusspel. I dessa miljöer bjuds Svenska Belysningssällskapet på presentationer och guidad visning.

Program

17:00 – Arkitekturskolan (presentationer av Per Franson, Måns Tham och Nils Ericsson).
17:30 – Guidad visning.
18:00 – Avslut. Fortsättning till närbelägen restaurang eller bar för de som önskar.

Medverkande:

  • Per Franson, utbildningsansvarig KTH Arkitektur
  • Måns Tham, arkitekt, arbetade på Tham & Videgård under projekteringsskede, bl.a. med belysningen.
  • Nils Ericsson, ljusplanerare på WSP Ljusdesign

Tid och plats

Onsdag 15 juni kl 17:00 på Arkitekturskolan.

***


Exklusiv visning av spelföretaget Kings inspirerande kontor i Stockholm -
25 maj 2016

King_23_JBFoto: Joachim Belaieff / Adolfsson & Partners

 

 ***

Visättra torg

VISÄTTRA TORG – 14 april 2016
En visning och presentation av projektet Visättra torg i Huddinge. Projektet är ett fantastiskt exempel på en demokratisk process med aktivt deltagande från boende i närområdet i alla åldrar och en beställare som värdesätter deras engagemang. Fokus i utformningen av projektet var att skapa en plats att mötas på och frågor kring identitet och trygghet.

Medverkande: Anna Waernborg, ljusdesigner och landskapsarkitekt från Sweco

***

JUNIBACKEN  – EN LEKFULL UPPLEVELSE AV LJUS OCH LJUD 
Junibacken lågupplöst

Svenska Belysningssällskapets medlemmar inbjuds till en lekfull visning av Junibacken på Djurgården. Det blir en uppvisning i vad som är möjligt att när man använder ljuset som verktyg och kombinerar det med ett kreativt sinne och dagens tekniska möjligheter. Hur man kan skapa en ljusdesign som lever och kan förmedla ett mervärde till besökaren, hur det är möjligt att ändra atmosfären i ett helt rum eller bara i en liten del. 

Rundvandringen avslutas med en tur i Astrid Lindgrens sagotåg, i en interaktiv upplevelse med ljus och ljud.

MEDVERKANDE:
Anton Sjöstrand och Jonas Holst, Lumination
Välkommen med din anmälan senast den 12 februari!
***

JULAVSLUTNING & visning av Mall of Scandinavia

Mall of Scandinavia

9 december 2015

***
Välkommen på exklusiv, guidad visning med Svenska Belysningssällskapet  

Olafur Eliassons utställning:

VERKLIGHETSMASKINER

OE verklighetsmaskiner

Den 3 november kl. 18 på Moderna Museet i Stockholm 

Olafur Eliasson (f. 1967, Danmark/Island) är en av samtidens mest uppmärksammade konstnärer. Sedan tidigt 1990-tal har hans verk presenterats i åtskilliga utställningar över hela världen. Eliasson arbetar i skulptur, måleri, fotografi, film och installationer, men också med arkitekturprojekt och platsspecifika verk i det offentliga rummet. Ljus, vind och vatten i alla dess former är återkommande inslag. Olafur Eliasson använder sig av främst ljuseffekter och perception i sina installationer. I mötet med Eliassons installationer är det inte alltid självklart var konstföremålet slutar och betraktaren tar vid. Fokus flyttas från konstobjektet i sig till själva upplevelsen av att se. Samtidigt framkallar Eliassons verk situationer där vår uppfattning av verkligheten utmanas, omförhandlas och omtolkas.


***
Exklusiv utbildningskväll för verksamma inom ljus och belysning i arkitektur

Färg ljus och perception

8 oktober 2015, kl. 17.00 till ca 21.00

Färg – ljus – perception?? Vi är många som hört begreppen men vad vet vi egentligen om dem och hur de samverkar med varandra?

På detta ämne anordnar därför Svenska Belysningssällskapet, i samarbete med föreningen SE RUM och Färgcentrum, en utbildningskväll för verksamma inom ljus och belysning i arkitektur. Utbildningen riktar sig till dig med en nyfikenhet eller ett intresse att lära dig mer om hur färg och ljus interagerar och påverkar varandra:

-       Hur förhåller sig det vi ser till det som är fysiskt mätbart, och hur kan vi tala om det vi ser?

-       Hur påverkas ytornas färger av ljuset i rummet – och hur påverkas ljuset av ytorna färger?

-       Vad säger NCS-koderna om hur färgytorna ser ut i det verkliga rummet?

-       Vilken forskning har gjorts om färg och ljus i rumslig samverkan, och var kan man ta del av den?

Vi samtalar om dessa frågor – och andra ni vill ta upp – med utgångspunkt från två föreläsningar som visar på människans levande och dynamiska förhållade till färg och ljus.

Föreläsare och samtalsledare under kvällen är Karin Fridell Anter och Ulf Klarén från föreningen SE RUM. Karin är arkitekt SAR/MSA och docent i arkitektur med specialinrikting på färg. Ulf forskar, skriver och föreläser om färg och ljus och har varit högskolelektor och föreståndare för Perceptionsstudion vid Konstfack. Tillsammans har de lett ett antal forskningsprojekt om färg och ljus, och är redaktörer och huvudförfattare för boken FÄRG&LJUS för människan – i rummet (Byggtjänst 2014).

***

Sommaravslutning  tisdagen den 9 juni  

Insiderhytt

Vi kastar loss med ett besök i de nyligen färdigställda hytterna och restaurangen Sjösalen på fartyget Birka, Birka Cruises.

 För att besöka detta omfattande gestaltningsprojekt signerat Lervik Design gäller det att passa på den korta stund som fartyget ligger i hamn. Därför är det viktigt att vi är på plats i tid!

Vi går ombord med Satu Andersson, Birka Cruises, och Joel Hesselgren, Lervik Design AB, som visar oss runt och berättar om formgivningen av insideshytterna som byggts om efter helt nya koncept.

“Traditionellt står kryssningsfartyg för en slags maximalism. Vi vill i stället skapa något mellan modern arkitektur och Junibacken, en känsla som förmedlar något av skärgården”, säger Alexander Lervik.
Fåfäängan1

 De som vill fortsätter med middag i kvällssolen på Fåfängan!

***


SBS 
inbjuder till visning av utställningen

VÄNTA, JAG MÅSTE TÄNKA

av ALEKSANDRA STRATIMIROVIĆ
torsdagen den 26 februari kl. 17.30 på Konstnärshuset, Smålandsgatan 7 i Stockholm
Aleksandra StratimirovicAleksandra konstnärshuset

Vänta, jag måste tänka är en utveckling av Aleksandra Stratimirovic serie ”My Light Future”. Verket utgår från intervjuer med Europeiska barn om livet, deras närmiljö och framtiden. ”My Light Future” initierades av Svenska Institutet 2010 och har visats i Belgrad, Mostar, Bologna, Tirana och Ljubljana.

I Stora Galleriet visas ”My Light Future” i samarbete med Anoda, ett projekt som drivs av Landstinget Dalarna tillsammans med Avesta Art och Film. Texterna i installationen är utdrag ur inspelningar gjorda på förskolor i Dalarna. Efter utställningen i Konstnärshuset fortsätter projektet vidare till bl a Leksand, Smedjebacken och Avesta.

I foajén utanför Stora Galleriet projiceras en animerad version av ”My Light Future”. I ”Cloud Gazing” gestaltas barnens tankar i form av små moln på en klar blå himmel.

I Lilla Galleriet presenteras en installation med material från den nya boken ”You Say Light – I Think Shadow”, ett samarbete mellan Aleksandra Stratimirović och Sandra Praun.

I utställningen Vänta, jag måste tänka öppnar Aleksandra Stratimirović dörrar till världar som lever parallellt med vår vardag. Det svåra förefaller enkelt när vi färdas i Aleksandras olika landskap av berättelser av ljus och mörker.

 

***

 

Hornhuset

BUTIKSBELYSNING ”Ljus som varumärke”
den 10 februari kl. 17 hos Bjerking, Hornsgatan 174 i Stockholm

Vid sidan om val av teknik, drift, investering och ljuskällor så är de flesta detaljhandlare intresserade av ljusets visuella kvalitet och hur det påverkar shoppingupplevelsen. Typiska frågor som man ofta vill få svar på är även: Vilken identitet har ljuset i butiken? Vad gör belysningslösningen unik? Hur är samspelet mellan inredning och ljus? Hur kan ljuset påverka försäljningen?

Under mötet får vi se exempel på butikskoncept, kund-unika lösningar och trender.
Efter föredraget gör vi en rundvandring och tittar på olika exempel på belysningskoncept i Hornhusets butikslokaler.

PROGRAM
Kl. 17:00 Samling i pentryn hos Bjerking (Hornsgatan 174) för kaffe & smörgås samt kort företagspresentation av Bjerking

Kl. 17:15 ”Ljus som varumärke” av Kristian Renström, Fagerhult Retail.

Kl. 18:00 Rundvandring och visning av olika belysningskoncept i nya Hornhusets butikslokaler.

***
Julavslutning och studiebesök till Svenska Ljuspriset-vinnaren KB Annexet
tisdagen den 16 december 2014 

KB_Img1 

Den 16 december inbjöd SBS sina medlemmar att besöka det fina vinnarprojektet från senaste tävlingsomgången av Svenska Ljuspriset, KB Annexet. Vi får möjlighet att få höra om detta intressanta projekt och genom en rundvandring se hur projektets visioner förverkligats och hur resultatet blivit.

Program
17.30                  
Glögg, lussebulle och pepparkaka i Caféet                                           17.45                  Kort presentation av projektet i hörsalen
Isabel Villar, Uppdragsansvarig Ljusdesigner ÅF Lighting
Daniel Hodierne, Ljusdesigner ÅF Lighting
Lars Johan Tengnér, Arkitekt Murman arkitekter
Stefen Clevström, Fastighetschef KB
Patrik Forslund, Förvaltare KB

18.15                  Rundvandring (ev. i mindre grupper)
19.00                  Avslut – KB Stänger

***

Årsmöte & ett kreativt möte om ljusstyrning
den 12 november 2014 kl. 17.30 i hörsalen hos Sweco, Gjörwellsgatan 22 i Stockholm

CF024411

Målet med mötet är att inspirera till kreativa samarbeten mellan människor från olika discipliner. Vi kommer presentera metoder för en kreativ arbetsprocess och ge en guidad visning i ett projekt där ett framgångsrikt samarbete ledde till en utmärkelse på världens ledande belysningsmässa.

Vi hämtar inspiration från webbyrån Oakwood Creative där grundaren Sebastian Broms framgångsrikt har lett en grupp av designers och programmerare. Sebastian kommer att dela med sig av sina bästa tips för att sätta det kreativa idéarbetet i första rummet tillsammans med den tekniska kunskapen. När vi passande befinner oss på Swecos huvudkontor kommer deras ljusdesigner Lars Dahlborg ge en guidad tur och berätta om projektet som tog hem silvret i DALI Application Award på Light & Building i Frankfurt.

Medverkande:
Sebastian Broms
Sebastian Broms, VD och grundare av webbyrån Oakwood Creative

Lars Dahlborg
Lars Dahlborg, ljusdesigner och ansvarig för ljusdesignen i prisbelönta Sweco-huset

PROGRAM

Kl. 17.30: Fika och årsmöteshandlingar

Kl. 18.00:
Sebastian Broms, Oakwood Creative: Inspiration – Tillsammans i kreativt skapande
Sebastian Broms har under flera år drivit webbyrån Oakwood Creative där alla är med i den kreativa processen från början till slut. Bakgrunden till Oakwoods framgång har varit att engagera designers, innehållsskapare och utvecklare från första mötet och sedan jobba tillsammans genom hela projektet.

Sebastian kommer presentera sina arbetsmetoder för att få människor i en blandad arbetsgrupp att lyfta varandra och använda den samlade kunskapen – samtidigt som man leder projektet i mål och överträffar slutkundens förväntningar.

Lars Dahlborg, Sweco: Kreativ ljusstyrning i Sweco-huset, guidad tur
När DALI Application Award delades ut under den världsledande branschmässan Light & Building 2014 i Frankfurt så var det Swecohuset i Stockholm som tog hem silvret.

Topplaceringen är resultatet av att man lyckats kombinera låg energianvändning med kreativ ljusdesign. Arbetet med dagsljus, färg och form har skapat en vacker och funktionell miljö.

Ansvarig ljusdesigner Lars Dahlborg tar oss på en guidad tur, där han berättar mer om projektet och arbetet med programmeringen.

 

***
Busstur till NATTLJUS I ESKILSTUNA torsdagen den 30 OKTOBER

invigningbanner

NATTLJUS I ESKILSTUNA är en ljusfestival som pågår under 23 oktober till 2 november. Då kommer man kunna uppleva staden i ett annorlunda ljus. Det blir färg, reflektioner, skuggspel, glitter, laser, film, med mera. Ljusfestivalen handlar, förutom om dessa tillfälliga ljusinstallationer, även om flera större permanenta ljusprojekt, som invigs i samband med NATTLJUS.

Länk till NATTLJUS hemsida

Under Svenska Belysningssällskapets resa till Eskilstuna får vi samtliga ljusprojekt och får de presenterade av ljusfestivalens kreativa ledare Karin Ermegård.

***

VÅRAVSLUTNING torsdagen den 22 maj 

Nationalmuseum

NATIONALMUSEUM I NYTT LJUS

För första gången på 148 år genomgår Nationalmuseibyggnaden en genomgripande renovering. Med hjälp av modern teknik och innovativa lösningar skapas nu en dagsljusbelyst och fullt modern museibyggnad samtidigt som de kulturhistoriska värdena bevaras.  En stor del av byggnadens över 300 fönster, tidigare igensatta för att skydda konsten, öppnas nu upp för att släppa in ljuset på samma sätt som när museet invigdes 1866. Tidigare har det inte varit möjligt men med dagens teknik går det att visa konst i kontrollerat dagsljus. Projektets arkitekter, Wingårdh Arkitektkontor och Wikerstål Arkitekter, har tillsammans med Statens fastighetsverk, Nationalmuseum och flera svenska och internationella experter arbetat med den omfattande fönsterprojekteringen.

Logga Nationalmuseum

PROGRAM

Kl. 17.00:
Samling i vid Nationalmuseums sidoentré vid Museikajen med utsikt mot Skeppsholmen

Kl. 17:15:
Josefin Larsson, uppdragsansvarig arkitekt på Wingårdhs och Fredrik Eriksson, projektansvarig från Nationalmuseum berättar om ombyggnadsprojektet och visar oss runt i valda delar av byggnaden.

Vilka strategier och lösningar har man valt för att kunna möjliggöra ett dagsljusbelyst museum?  Hur ser samspelet mellan dagsljus och elbelysning ut i ljussättningen av konst och byggnad?

Kl.  ca. 18.4: FRÅGESTUND

***

Föreläsning om KONTORSTRENDER och studiebesök i Vasakronans aktivitetsbaserade kontor, onsdagen den 23 april 2014 

Vasakronan 5
Många i ljusbranschen jobbar med kontorsbelysning, men hur ser det moderna kontoret egentligen se ut? När vi går mot det papperslösa kontoret har inte bara arbetssättet och tekniken förändrats, utan även kontorsinredning och layouten på kontoret.

Kvällens program: 

kl. 17.00:
Samling & kaffe och macka

kl. 17:15:
Britt Lindqvist
, utvecklingschef på Vasakronan, och Lotta Löfgren, inredningsarkitekt och ljusdesigner på Ljusrum, reder ut begrepp som A2, aktivitetsbaserat arbetssätt och berättar vad som är i ropet idag. Föreläsningen kommer ge en överblick på kontorstrender genom tiderna, och bringa klarhet i vart vi är på väg. Utifrån den kunskapen får vi ljusnördar sedan fundera på hur belysningen ska anpassas till detta…

Avslutningsvis får vi en rundvandring på Vasakronans egna aktivitetsbaserade kontor, ritat av BSK arkitekter.

Plats: Vasakronan, Mäster Samuelsgatan 56 (bakom Åhléns City)

***

Julavslutning med  föreställningen MAGINS LJUS
den 11 december 2013 kl 17!

Plats: Formforyou’s kontor, Drottninggatan 112 A

SBS traditionsenliga julavslutning gästades av ljusdesignern JOHAN RÖKLANDER, som bjöd på en underhållande och informativ kväll. 

Johan Röklander_fireyellow

Med sin föreställning MAGINS LJUS förklarar han på ett pedagogiskt och underhållande sätt människans förhållande till seendet och ljuset. Med sin passion för illusionistkonsten förstärkts hans anförande på ett minst sagt annorlunda sätt.

Fakta om Johan Röklander:

Johan Röklander arbetar på WSP som ljusdesigner/belysningsplanerare med exteriör-belysning som huvudområde. Han har tidigare arbetar som ljusdesigner åt Jönköpings kommun och drivit ljusplaneringsföretaget Irrbloss med inriktning mot undervisning om belysning och ljus. Parallellt med detta har han undervisat vid JTH, Ljushögskolan under flera år.

Johan är även aktiv inom underhållning och fest- arrangerande. Mest handlar det om passionen för illusionistkonsten och elden som väsen.

***
SBS årsmöte och visning av Tele2 Arena

tisdagen den 1 oktober 2013 kl. 16.30

Tele2 Arena exteriör3 Foto-Sören Andersson Foto: Sören Andersson

Plats: samling på Quality Hotel Globe, Arenaslingan 7, Stockholm

Kl. 16.30 – Kaffe och macka + Svenska Belysningssällskapets årsmöte

Kl. 17.00 – Presentation av projektet

Ca. kl 18.00 – Rundvandring på arenan i grupper. Vi avslutar med att tillsammans kolla på fasadbelysningen. Vi måste vara ute från arenan senast kl 19.00.

Medverkande: Karin Thorell – Teknoplan – ljusdesign

Patrik Sköldqvist – MSIB – elkonsult

Fredrik Källström – White – ansvarig arkitekt

Jesper Källgren – White – arkitekt

På Ljuskulturs Facebook-sida hittar du ett par bilder från besöket: https://www.facebook.com/events/438147562970915/#!/media/set/?set=a.667058333313227.1073741828.175944415757957&type=1&notif_t=like

***
FRAMTIDENS KAROLINSKA
den 28 aug 2013

STUDIEBESÖK kl. 17:00, Aula Medica, Nobels väg 6
Guidad visning med ljusdesigner Peter Nilsson (Node Ljusdesign ) och projketledare Peter Allestam (Karolinska Institutet ).

526322_649202175098843_913164160_n 526322_649202178432176_705620522_n 526322_649202181765509_1157524275_n 526322_649202195098841_603093136_n

SEMINARIUM kl. 18:00, Inghesalen, Tomtebodavägen 18A Under rubriken SJUKHUSLJUS I VÄRLDSKLASS berättar ansvarig arkitekt Hans Forsmark (White Tengbom Team ), ansvarig ljusdesigner Anita Kobierska (ÅF ) och ljusdesigner Torbjörn Eliasson (White Arkitekter ) om arbetet med Nya Karolinska Solna, NKS.

***
Visning av: ALLTID LJUST – en film om mörker, belysning och ljus 1860 -1920 torsdagen den 25 april kl. 17 på Filmhuset: Bio Mauritz i Stockholm

Bild om filmen Alltid ljust

***

Ett inspirationsföredrag med designer Daniel Rybakken tisdagen den 19 februari kl. 17 i hörsalen på Konstfack, Telefonplan i Stockholm

IMG_9736

Tre plattformar: ARKITEKTUR, KONST OCH BELYSNING

Daniel Rybakken omnämns ofta som en av dagens de mest intressanta designers. Rybakken arbetar med och intresserar sig för ljus. Inspireras av dagsljus, experimenterar med reflektioner och utmanar ständigt vår perceptionsförmåga.

Rybakken har tre verksamhetsplattformar: arkitektur, konst och belysning och oavsett fält förblir hans uttryck personligt och omedelbart igenkännbart. Idag samarbetar han med flera internationella producenters, bl.a. italienska Luceplan och amerikanska Knoll. Denna 28-åriga norska designern har redan tilldelats flera viktiga skandinaviska designpris.

Fakta om Daniel Rybakken: Utbildning: AHO (Arkitektur- og designhøgskolen), Oslo; HDK (Högskolan för design och konsthantverk), Göteborg

***

Julavslutning och guidad visning av höstens omtalade utställningen UPPLYST – det elektriska ljuset som konstens fé

hölls onsdagen den 12 december på Artipelag i Värmdö kommunArtipelag är ett helt nytt internationellt kulturcentrum, omgiven av glittrande vatten på Hålludden i Gustavsberg. Denna tvåvåningsbyggnad, med en utställningsyta på 5000 m2, vilket är ungefär lika stort som Moderna museeti Stockholm, är ritad av Johan Nyrén på Nyréns Arkitektkontor. Bengt Isling och Daniel Ericsson från Nyréns Arkitektkontor har utformat landskapsarkitekturen och inredningsarkitekter är Sandellsandberg. Initiativtagare av detta internationella kulturcenter är Björn Jakobson, grundare av det välkända företaget BabyBjörn.

Själva byggnaden och omgivningarna är värda ett besök i sig! Den 5 december  har du även möjlighet att delta i en guidad visning av en mycket aktuell utställning UPPLYST -
ENLIGHTENED, som är höstens stora satsning på Artipelag Konsthall. Utställningen
omfattar utvalda verk av elektriskt ljus från några av den samtida konstens mest kända namn. Utställningen är en visuell och intellektuell resa genom konsten från 1960
talet fram till idag och en uppvisning av flera olika belysningstekniker.

PROGRAM

Kl 16.00: samling utanför utställningslokalen för en presentationi av huset och dess arkitektur samt en guidad visning av utställningen UPPLYST

Kl 17.00: diskussion, samvaro och avslut med skinksmörgås & ett glas vin/en öl på Bådan Café.

Kul att vi fick en pratstund även med den sympatiske ägaren Björn Jakobsson!

*** 

VISNING AV SVERIGES NYA NATIONALARENA – FRIENDS ARENA I SOLNA
Den 6 november 2012

En rekordpublik deltog i Svenska Belysningssällskapets visning av den nya nationarenan i Solna.

***

ÅRSMÖTE OCH EN PANELDEBATT OM DAGLJUS
torsdagen den 1 november kl. 16.15
Plats:
 Konstfacks lokaler, LM Ericssons väg 14, Stockholm


Dagsljuset är ett ständigt närvarande, men sällan behandlat ämne. För att belysa ämnet ur ett brett perspektiv bjuder Svenska Belysningssällskapet in till en paneldebatt med personer, som är kunniga inom ämnet, men inom olika områden. Vi välkomnar även publiken att delta med sina erfarenheter och frågor till panelmedlemmarna.

Medverkande i panelen är bland annat:
Peter Pertola, expert och seniorkonsult på WSP
Bengt Rönnhed, arkitekt SAR/MSA på Tengbom
Thorbjörn Laike, forskare i miljöpsykologi vid Lunds Universitet

Några frågor som kommer att diskuteras är:
Hur bör samspelet mellan dagsljus och artificiellt ljus fungera?
Går det att simulera dagljus?
Vad finns det för fördelar och nackdelar med dagsljus i en inomhusmiljö?
Kan ett bättre utnyttjande av dagsljus vara en viktig aspekt i framtiden för att sänka energiförbrukningen?

Program:
Kl. 16.15: 
Visning av Konstfacks lokaler med Anders Winell
Kaffe och smörgås serveras.
Kl. 17.00: Svenska Belysningssällskapets årsmöte
Kl. 17.15: Paneldebatt om dagsljus
Kl. 18.00: paus och mingel
Kl. 18.30: Paneldebatt fortsätter…

***

VÅRSVSLUTNING MED VISNING AV SPRITMUSEUM SAMT EN EFTERFÖLJANDE SKÄRGÅRDSTUR MED s/s Stockholm

den 13 juni 2012


Plats: Spritmuseum,
 Djurgårdsvägen 38, Stockholm

SPRITMUSEUM
Museum, konsthall, provningsrum, mötesplats, bar, restaurang, uteservering, butik – den 24 maj öppnade Spritmuseum i Galärskjulen på Djurgården i Stockholm med utställningar som både vill roa och oroa. Det är Vin & Sprithistoriska Museet vid Norrtull som bytt
namn och flyttat till nya lokaler. I övrigt är inget sig likt.

Vi får en visning av ansvarig arkitekt Pontus Lomar, Lomar Arkitekter och Susanne Strömberg, ECO consult, som varit ansvarig för belysningsplaneringen på det nya museet.

Pogram:
Kl. 16.15        Samling utanför Spritmuseum
Pontus Lomar och Susanne Strömberg berättar om projektet och visar oss runt.

Kl. 18.15       Promenad till Nybrokajen för en båttur med s/s Stockholm till Vaxholm
Under båtturen till Vaxholm avnjuter vi en middag bestående av:

Tvärnöskinka med melonsallad och myntadressing
***
Majskycklingbröst med sauterade bönor och citronvelouté
***
Kaffe

Kl. 22.00       Åter vid Nybrokajen

***

KUNGSGATANS LJUSSÄTTNING - MED PERSPEKTIV FRÅN BESTÄLLAREN, SKÖNHETSRÅDET OCH LJUSDESIGNERNA

Den 7 mars hölls ett fulltecknat möte då vi fick följa ljusdesignprojektet på den nyblivna 100-åriga paradgatan, Kungsgatan i Stockholm.

Till Kungsgatans 100-årsjubileet tog Stockholms stad i samarbete med fastighetsägarna längs Kungsgatan fram en ny gatu- och fasadbelysning längs sträckan mellan Stureplan och Sveavägen. Belysningen skulle ge värdighet åt gatumiljön och skapa en egen identitet för detta viktiga stråk i staden. Under kvällen fick vi följa processen både ur beställarens, Skönhetsrådets och ljusdesignerns perspektiv. Efter föredraget anordnades en rundvandring och kvällen avslutades med trevligt samvaro på Nordic Light Hotel.

Medverkande:
Henrik Gidlund, Trafikkontoret; beställare
Martin Rörby, Skönhetsrådet
Kai Piippo, Ljusarkitektur; ljusdesigner

*** 

HUR PÅVERKAR NYA STANDARDEN ARBETSPLATSENS BELYSNING &
TRIVSELLJUS MED LED PÅ SCANDIC HOTEL GRAND CENTRAL

den 12 december kl. 15
 

PROGRAM:

Hur påverkar den nya standarden för arbetsplatsens belysning en belysningsplanerares arbete? Vilka är nyheterna och de viktigaste förändringarna?
Revisionen av den europeiska belysningsstandarden omfattar en rad förändringar som kommer att påverka belysningsplanerarens dagliga arbete. Bakgrunden till revisionen är förutom de nya energikraven bland annat nya rön om betydelsen av omfältsluminans och cylindrisk belysningsstyrka.

Tommy Govén (Fagerhults Belysning) har varit Sveriges representant i CEN:s arbetsgrupp och ger oss en vägledning till de viktigaste förändringarna i standarden.

Ljuset på nya Scandic Hotel Grand Central – ett gott exempel på hur vi numera kan skapa trivselljus med LED!
Scandics nya livsstilssatsning, Scandic Grand Central, ett hotell med 391 rum, mötes- och konferenslokaler, gym, restaurang, bistro, och en stor hotellbar/lounge. Scandic Grand Central ligger på klassisk mark i hörnet Kungsgatan/Vasagatan. Kvartersnamnet “Klockan 1″ härrör från den gasklocka som stod på tomten under 1800-talet. Fastigheten kontoriserades under tidigt
1900-tal och har nu alltså byggts om till Scandic Grand Central.

Hotellet är ett mycket gott exempel på hur vi numera kan skapa trivselljus med LED. Alla
hotellrum och korridorer samt de allra flesta publika delar har lösts helt utan glödljus (alltså inte heller halogen).

MEDVERKANDE:
Jim Collin, WSP Ljusdesign Malmö, 
ansvarig för ljusplaneringen av hotellet
Ulf Maxe, Koncept Stockholm, ansvarig arkitekt
Fredrik Schlau (ansvarig elkonsult) och Maria Hildeby (ansvarig för belysning av icke-publika ytor), då Energo

***

Möte om LJUS, FÄRGSÄTTNING OCH NYA LJUSKÄLLOR FÖR HEMMILJÖ hölls
torsdagen den 17 november 2011 hos Victrix i Solna.

Karl Rydberg höll ett föredrag med temat: “Belysning för kreativt arbete och fritid”, Helena Åkerberg, Lighthouse visade intressanta ljusprojekt under rubriken: Inspiration för ljussättning av hem!

Sedan blev det fika och eftersnack och deltagarna hade möjlighet att bekanta sig med de senaste ljuskällorna för hemmiljö.

***

Scandic Victoria Tower
Den 26 oktober arrangerade SBS sitt årsmöte samt ett studiebesök på det nyöppnade hotellet Scandic Victoria Tower i Kista.  


Arch SAR/MSA Josefin Larsson Wingårdhs berättade om den speciella hotellbyggnaden. Efter det var det dags för en rundvandring!

***

SEE! COLOUR!, med fyra parallella utställningar:

Den  25 maj besökte SBS Järna och den högaktuella utställningen SEE! COLOUR!

 

Utställningen består bl.a. av:  

James Turrell: – en av världens absolut främsta konstnärer inomljus, färg och rymd, kommer att finnas på plats med flera specialbyggda stora installationer och andra verk.

Goethes färgexperiment: Andra delar i satsningen är en vandringsutställning om Goethes färglära och färgexperiment samt en rad färginstallationer utomhus i trädgårdsmiljö.

Hilma af Klint: Dessutom visas en utställning med den allt mer uppmärksammade svenska konstnärinnan Hilma af Klint.

Rudolf Steiner: Tavelteckningar av Rudolf Steiner kommer att ställas ut i original. En av dem visas för första gången någonsin.

Allt detta ramas också in av den unika arkitekturen i Järna, som i sig är en färgupplevelse och installationer på omkring 2000 kvadratmeter, i samarbete med internationella och svenska konstinstitutioner.

 

*** 

Julavslutning och visning av Jan Garnert’s nya film “Ut ur mörkret” den 15 december


Den 15 december höll Svenska Belysningssällskapet en julavslutning på Filmhuset på Gärdet i Stockholm. Medlemmarna fick då möjlighet att delta i den första öppna visningen av Jan Garnert’s nya film “Ut ur mörkret”. Det var mycket intressant att höra Jan Garnert och Göran Gunér (regissör och producent) att berätta om arbetet med filmen.
Mötet inleddes med glöggmingel i Filmhusets trevliga foajé och efter filmen fanns det möjlighet till trevligt samvaro och eftersnack samt julskinkemacka och julöl!

*** 

Waterfront den 25 november

Den 25 november var det dags för visning av Waterfront, Stockholms nya konferens- och kogresscenter, kontor och hotell. 60 medlemmar var anmälda till mötet och 25 till den efterföljande middagen på Restaurang Vapiano.

Vi fick en presentation av projektet som var mycket intressant och det var många saker som var mycket speciella med detta bygge. Till ecempel att man var tvungen att bygga med delar av “barlasten” av det gamla huset kvar för att inte grunden skulle tryckas upp av grundvattnet.

En rundvandring i kongressen visade stora ytor och intressant belysning. Tyvärr fick vi inte komma in i hotellet eftersom det just höll på att lastas in möbler där..

För presentationerna svarade Johan Vessel, HT-projekt . Lina Strömmer, Joa Palmér och Eric Bohman medverkade från Stockholm Lighting Company.

*** 

SBS inbjuder till Midnattspicknick på Mariatorget den 1 juli

Välkommen med din anmälan senast den 25 juni
Länk till inbjudan

***

SBS inbjuder till VÅRAVSLUTNING den 27 maj
Med premiärvisning av nya LJUS & RUM samt fyra högintressanta utställningar på nyöppnade FOTOGRAFISKA MUSEET

Länk till inbjudan  

Anmäl dig senast den 19 maj!

***

SBS inbjuder till Uppsala-rundan med temat utomhusbelysning
den 25 mars


Under rundan tittar vi på:

- Asptrappan
- Uppsala Domkyrka
- Universitetsparken
- Universitetshuset och
- Geijer-statyn

Länk till program
Välkommen med din anmälan till: info@ljuskultur.se senast den 22 mars!

***

Vi tackar Rikard Becker på Biovitrum, Maria Rudberg på Reflex Arkitekter och Susanne Strömberg och Stefan Söderström på EnergoRetea för ett mycket intressant studiebesök på Karolinska Institutet Science Park den 8 mars!

Karolinska Sciencepark AB
SBS inbjuder till studiebesök på
Karolinska Institutet Science Park KISP
den 8 mars kl. 16

Akademiska Hus  Totalt Ca 30 000 kvm lab och kontor. Bygganderna har kommit till för att kunna erbjuda en attraktiv och kreativ miljö i nära anslutning till den akademiska forskningen och utbildningen. Två byggnader av tre färdiga och inflyttade.

Länk till Inbjudan
Välkommen med din anmälan senast den 5 mars!
***

Tävlingsinbjudan Svenska Ljuspriset:
Välkommen att tävla om det bästa belysningsprojekt färdigställt under 2009!

Tävlingen Svenska Ljuspriset genomförs i år för 17:e året i rad och arrangeras av Svenska Belysningssällskapet, Västsvenska Belysningssällskapet och Sydsvenska Belysnings-sällskapet i samarbete med tidningen Ljuskultur.

Tävlingsarrangörerna inbjuder nu medverkande i belysningsanläggningar, som färdigställdes under 2009 i Sverige, att tävla om utmärkelsen.

Länk till tävlingsreglerna
Ansökningsblankett 

***
Svenska Belysningssällskapet tipsar om intressanta ljusevenemang:

Kortseminarier om LED i samband med Stockholm Furniture Fair på Stockholmsmässan
LED – ett hållbart alternativ till traditionell belysning?
10, 11 och 12 februari kl. 10 – 11

Miljötänk och hållbara lösningar är idag nyckelord och självklarheter i byggprocessen. Belysning med LED-teknik har därför också blivit allt mer intressant. Hur mäter sig LED-armaturer med traditionella belysningsarmaturer? Finns det applikationer där LED är över-lägsen och vilka är de i så fall? Det kanske också finns applikationer där man till varje pris ska undvika LED-lösningar? Ljuskultur arrangerar under Stockholm Furniture Fair och Northern Lighting Fair ett seminarium som ger svaren på dessa frågor.

Plats: Stockholmsmässans konferensavdelning, för information om konferenslokal se: http://stockholmfurniturefair.se/common/category.aspx?id=5926

Det är samma seminarieinnehåll på dessa kostnadsfria kortseminarier både den 10, 11 och 12 februari. Välkommen med din förhandsanmälan till: info@ljuskultur.se

***

Stockholm Lighting Days 2010 – Light in Change!
24-26 februari

Ljuskonferens, arrangerad av Ljusforum i samarbete med Stockholms stad – med intressanta föredrag av både internationella och svenska föredragshållare. Konferensen, som går av stapeln den 24-26 februari på Hotell Hasselbacken på Djurgården, går under temat Light in Change!

För program, anmälan och övrig information besök: http://www.stockholmlightingdays.se/
OBS! förmånligare konferensavgift för anmälningar före den 22 januari!

***
CIE-konferens Lighting Quality & Energy Efficiency
14-17 mars
Den 14 – 17 mars arrangerar CIE en internationell konferens under temat Lighting Quality & Energy Efficiency i Wien, Österrike.  Det intressanta konferensprogrammet samt övrig information hittar du på: http://vienna2010.cie.co.at/

***
Svenska Belysningssällskapet inbjuder till:

“BARRUNDAN”  - visning av två aktuella projekt i Stockholm:

Restaurang B.A.R. och Hotell Skeppsholmen tisdagen den 12 januari kl. 15

Läs inbjudan här.

***

Kul glödlampsinstallation på Galleri  Aronowitsch på Sturegatan 24 i Stockholm!

http://www.aronowitsch.se/
Kolla under aktuellt och Christian Partos.
***
Svenska Belysningssällskapet inbjuder till informationsmöte om Ekodesign-direktivet och Moderna Museet’s guidad visning av Anthony McCall’s ljusväggar

den 2 december kl. 15.00
Antalet platser är begränsat – intresset för mötet har varit mycket stort och alla platser är nu reserverade!

You and I Horizontal, 2006,  Anthony McCall,

Länk till inbjudan

***

Svenska Belysningssällskapet inbjuder till årsmöte och visning av Rådhuset i Stockholm
den 13 oktober kl. 16 och framåt

Inbjudan som PDF. Välkommen med din anmälan!

*** 

K:fem vinner Svenska Ljuspriset 2009 


Svenska Ljuspriset, ljusbranschens årliga tävlingen, den 16:e i ordningen, är avgjord. K:fem i Vällingby – Sveriges första renodlade modevaruhus – en byggnad där ljuset är integrerat i arkitekturen och stärker dess uttryck – fick ta emot Svenska Ljuspriset 2008 vid en prisutdelning den 1 oktober i Stockholm.

Bakom den vinnande ljusdesignen står Kai Piippo, som ansvarig ljusdesinger och Clara Fraenkel, som projektledande ljusdesigner, båda från företaget
Ljusarkitektur P & Ö AB.

Läs mera om tävlingsresultatet här.

***
Finalisterna klara i tävlingen Svenska Ljuspriset 2008!

Fyra spännande projekt har tagit sig till finalen i ljusbranschens årliga tävling Svenska Ljuspriset. Tävlingen genomförs för 16:e året i rad och de fyra finalisterna är spridda över olika delar av landet: en finns i Göteborg, en i Stockholm, en i Malmö och en i småländska Hok. Vinnaren koras vid en prisutdelning den 1 oktober i Stockholm.Mera information och en pressrelease om finalisterna hittar du här. Du kan också se hur media hittills uppmärksammat tävlingen!

***
Ljuskulturs årsmöte 2009 - med utdelning av Svenska Ljuspriset 2008
1 oktober på Qualite Hotel Globe i Stockholm
Se dagens informativa och inspirerande program här.

***

Delta i PLDC 2009 i Berlin – späckat program med 70 föreläsningar att välja mellan
- rabatterad deltagaravgift för medlemmarna i Svenska Belysningssällskapet

Den 28 – 31 oktober arrangeras PLDC 2009 – världens största konferens om ljusdesign, in Berlin. Under tre dagar erbjuder evenemanget ett späckat program med hela 70 parallella intressanta föreläsningar om ljusapplikationer, projekt, forskning, dagsljus och hållbarhet och professionellt praktiska ämnen inom ljus.

Det kompletta programmet hittar du på: http://www.pld-c.com/

Som medlem i Svenska Belysningssällskapet har du dessutom specialpris på deltagarargiften. Detta sker genom att du vid egistrering kryssar i att du är medlem i Partner association och väljer därefter Partner association membership-alternativet Ljuskultur.